Dolomity s CK Daka


Osem hodín cesty, 700 kilometrov od Slovenska, na severnom okraji Talianska sa týči k nebu pásmo rozoklaných horských velikánov najdivokejších tvarov, aké si len možno predstaviť. Sú z bieleho vápenca, kedysi boli morským dnom a horolezci tvrdia, že sú to najkrajšie hory na starom kontinente. My, čo sme geneticky zaťažení na slovenské veľhory, to síce verejne nevyhlasujeme, ale že na svahoch pod divými stenami Dolomitov je najlepšia lyžovačka v Európe, ochotne pripúšťame. Nech odpustia rakúske a švajčiarske Alpy, ba aj slávne Savojské vo Francúzsku…



Po ceste autobusom Cestovnej kancelárie Daka cez Viedeň, Innsbruck a Brennerský priesmyk sa ubytujeme v talianskom mestečku Predrazzo. Ráno vyrážame na najobľúbenejší zjazdársky okruh v Dolomitoch, ba hádam aj na svete, zvaný Sellaronda. Sellaronda znamená 40-kilometrové „cestovanie na lyžiach“ okolo mohutného horského masívu Sella. Spája štyri známe oblasti lyžovania. Val Gardenu a Alta Badiu, ktoré bývajú aj dejiskami pretekov Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní, a tiež Arabbu a Val di Fassa.

Okruh vedie cez štyri horské sedlá: Gardena, Campolongo, Pordoi a Sella. Dá sa absolvovať v smere hodinových ručičiek aj opačne. Priemernému lyžiarovi trvá trasa po nie príliš náročných, bezchybne upravených zjazdovkách, prepojených pohodlnými kabínkovými a sedačkovými lanovkami, 5 až 6 hodín. Aj s prestávkou na obed. Dobrý lyžiar ostrejším tempom a bez zastávky dokáže spraviť Sellarondu aj za tri hodiny. To je však vyslovene hriech, lebo nemáte ani chvíľu času na výhľady. A tie stoja za to.

Začína sa šeriť, keď sa z opačnej svetovej strany vraciame späť do nášho východiskového bodu. Ešte predtým si z vrcholu Seceda vychutnáme západ slnka za zubaté veže nad ďalším strediskom Alpe di Siusi, kam sa chystáme pozajtra. Je to prekrásna náhorná plošina, vraj najvyššie položená oblasť salašov v Európe. Je tam množstvo lanoviek, modrých rodinných zjazdoviek, upravených bežkárskych a sánkarských tratí, ale aj chodníkov pre pešie vychádzky a túry po iskriacom snehu. Nedá sa všetko naraz. Na celé Dolomity by človek potreboval priveľa párov náhradných nôh.

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov