O strachu z preventívnych prehliadok

Národné centrum zdravotníckych informácií uvádza, že preventívnu gynekologickú prehliadku, ktorú by sme mali absolvovať raz za rok, v roku 2019 absolvovalo len 49 žien v prepočte na 100 evidovaných žien v gynekologických ambulanciách. „Na mamografické vyšetrenia majú nárok ženy vo vekovej skupine 40 – 69 rokov raz za dva roky. Za posledné dva roky bolo preventívne mamografické vyšetrenie vykonané u 31 žien na 100 žien danej vekovej kategórie.“ dodáva NCZI.



Myslia si, že po pôrode už chodiť netreba
Štatistické čísla sú alarmujúco nízke. Gynekologička Jana Racková si myslí, že svoju úlohu zhráva niekoľko faktorov: „Obava z gynekologického vyšetrenia, najmä u mladých dievčat, ostych, nedôvera v lekára, neinformovanosť o dôležitosti týchto prehliadok. U žien, ktoré sú už po pôrode to môže byť aj pocit, že už je všetko splnené a ak nemajú problémy, nemusia chodiť na preventívne prehliadky.“ Doktorka dodáva, že vo vekovej skupine nad 40 nechodí na prehliadky skoro polovica pacientiek.

Zubár vs. gynekológ
Medzi ženami je neobľúbených vyšetrení niekoľko, doktorka Racková priznáva, že niektorým pacientkam dokonca môže viac vadiť zubár. „Niektoré ženy na gynekológiu chodia rady, najmä keď vedia, že je všetko v poriadku, alebo majú dobrý pocit z toho, že sa o ich zdravie gynekológ adekvátne stará práve preventívnou  prehliadkou.“ priznáva.

Viac ako čísla v štatistikách
Odborníci dlhodobo upozorňujú, že včasná diagnostika môže zachrániť životy. Ide o viac ako len o nepriaznivé štatistiky. Tie čísla sú ľudia. Gynekologička Racková hovorí, že prehliadky sa trošku líšia podľa veku pacientky.  „U každej ženy alebo dievčaťa začíname anamnézou a zisťujeme, aké riziká žena má v rodine, alebo aké ochorenia už sama prekonala. Jedná sa teda o prevenciu primárnú aj sekundárnu, nielen v oblasti nádorového ochorenia.“ spomína na úvod.

Dievčatá do dvadsať rokov
Ako prvé začína pani doktorka so skupinou dievčat do dvadsať rokov: „Ide o prevenciu sexuálne prenosných ochorení, prevenciu obezity, alebo závislosti na tabaku a alkohole. Ďalej prevencia sexuálneho násilia a nežiaduceho otehotnenia, pri sexuálne aktívnych ženách aj prevencia rakoviny krčka maternice.“

(nielen) dvadsiatníčky
Doktorka pokračuje ďalšou kategóriou: „Vo veku 20 plus platia všetky už spomenuté, no pri plánovanom  tehotenstve aj prevencia rázštepových vád chrbtice pravidelnou suplementáciou kyseliny listovej. Ak žena otehotnie, tak prenatálne vyšetrenie je opäť k prevencii vzniku anémie, obezty v tehotenstve, gestačného diabetes, skríning na HIV a hepatitídu B či syfilis, screening vrodených vád plodu a preeklampsie a ďalšie.“

Ženy od tridsaťpäť rokov
Vekové kategórie uzatvára skupinou od 35 rokov: „Tu je veľmi dôležitá prevencia rakoviny krčka maternice, rakoviny prsníka, rakoviny endometria, ale aj ostatných reprodukčných orgánov. V období klimaktéria platia predchádzajúce preventívne opatrenia a zároveň predchádzanie problémov spojených s menopauzou a najmä prevencia osteoporózy.“ Dodáva doktorka Racková.

Veď si to vygooglím
Ďalším dôvodom na vynechanie prehliadky je samo diagnostika. Pomocou Googlu.  Doktorka ale upozorňuje, že to prináša niekoľko nástrah: „Problém alebo krása ľudského života spočíva v tom, že každý sme iný, jedinečný. Napríklad pri vynechaní menštruácie bude úplne iný problém riešiť mladé dievča, žena v strednom veku, alebo žena v prechode.“ Internet prináša akési univerzálne riešenie, no často zabúda, že zdravotný problém je veľmi individuálny.

Česká gynekologička si myslí, že relevantné informácie sú často dostupné len pre lekárov, ktorí sú registrovaní na platených portáloch. Občas sa však usmeje šťastie aj no laika, no doktorka Racková vidí vo vyhľadávaní ďalší problém: „Pravdou je, že laik vyhľadáva odborné informácie úplne inak, než lekári, alebo vedci. Kombinácie slov, ktoré zadáva do vyhľadávača, sú iné a každý používa aj iné vyhľadávacie servery. Takže laik riskuje, že informácia môže byť nesprávna, alebo že sa v množstve údajov jednoducho môže stratiť. Lekár vidí pacienta ako celok a postupuje individuálne.“


MUDr. Jana Racková

Ak by ste sa však predsa len rozhodli vyhľadávať rády cez internet, využite našu online ambulanciu, kde sa môžete na svoje problémy opýtať skutočných odborníkov. A bezplatne. Stačí sa registrovať na našej stránke a osloviť slovenského gynekológa MUDr. Jozefa Španku, alebo českú doktorku MUDr. Janu Rackovú.

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov