Záver: Problémy s chrbticou môžu vyústiť do vážnejších ochorení

Už je to viac ako 8 mesiacov, čo som začala s rehabilitáciou a fyzioterapiou v Revitalise. Za tú dobu som nielen ja, ale aj moja chrbtica prešla dlhú cestu. Po absolvovaní úvodnej diagnostiky a základných cvikov som sa pustila naplno do cvičenia. Ako to prebiehalo si môžete prečítať tu. Po zvládnutí základu sme postupne s fyzioterapeutom Andrejom pridávali ďalšie a komplexnejšie cviky, ktorých cieľom bolo uvoľniť bolesť, zlepšiť dýchanie a tým pádom aj celkové držanie tela. Ako prebiehala táto časť sa dozviete tu.

Archív Revitalis

Ako som už viackrát spomínala odstrániť problém s chrbticou, ktorý sa za dlhé roky nahromadili nie je otázka jedného mesiaca a v mojom prípade ani niekoľkých týždňov. Musím sa priznať, že sa vo mne striedali dobré obdobia s tými horšími. Obdobie, kedy som prakticky žiadnu bolesť necítila, s takými, kedy bolo naozaj náročné dodýchať a miestami ma zachvátila aj panika. Čo ma vždy povzbudilo v mojej ceste napredovať bol práve fyzioterapeut Andrej, s ktorým som pravidelne cvičila raz – 2x do mesiaca.

Zakaždým, keď som prišla a cítila som sa demotivovaná, Andrej ma nielenže povzbudil, ale neustále hľadal nové a nové spôsoby, ako mi zlepšiť stav. V poslednej dobe to boli predovšetkým cviky, kde sme sa sústredili na uvoľnenie ľavej lopatky, v okolí ktorej cítim tlak, rôzne rotácie do strán a odblokovanie hrudnej chrbtice. Cviky ďalej pokračovali na podložke, čo sa veľmi ľahko a rýchlo dalo realizovať podvečer pri pozeraní TV.

Postupne sme pracovali aj s frekvenciou cvičení; z prvotnej „každé 2 hodiny“ sme sa posunuli na niekoľko krát za deň. Sama som bola schopná regulovať, kedy je potrebné zobrať si prestávku a zacvičiť si na niekoľko minút aj počas práce a kedy si naopak dopriať oddych. Lebo ako určite viete prehnané zaťažovanie postihnutej oblasti môže niekedy narobiť viac škody ako úžitku.

Cieľom nášho spoločného cvičenia bolo v prvom rade čo najrýchlejšie odstránenie bolesti a čo najskorší návrat do plného zaťaženia. Toto všetko bolo možné len pri presnej diagnostike, zacielenej terapii, a edukácií. Som veľmi vďačná za možnosť cvičiť v Revitalise posledných pár mesiacov, a za to, že som sa opäť posunula ďalej na mojej ceste k vyliečeniu.

Rehabilitačné centrum REVITALIS vzniklo na jeseň roku 2004. Hlavnou myšlienkou je poskytovanie kvalitnej a maximálne efektívnej rehabilitácie. Profesionálny prístup fyzioterapeutov garantuje Lucia Merceková  s 30-ročnou praxou. Pracovný tím využíva mnohé medicínsky overené techniky a metodiky. Profesionálne spolupracuje s viacerými odborníkmi v oblasti neurológie, ortopédie, psychoterapie a pod.

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov