Poznáte účinky betaglukánu? Naboostuje vám imunitu na vyšší level a chráni aj pred stresom

V dnešnom uponáhľanom svete, kde každý hľadá spôsoby, ako si udržať optimálne zdravie, sa pozornosť viac než kedykoľvek predtým sústreďuje na prírodné zložky, ktoré môžu podporiť celkový zdravý životný štýl. Betaglukán je unikátny prírodný polysacharid, veľmi prospešný pre zdravie človeka. Vďaka svojim účinkom sa stal ideálnym pomocníkom na  stimuláciu imunitného systému, a nielen to.

Betaglukán je typ vlákniny, ktorá sa nachádza v bunkových stenách plesní, baktérií, húb a obilnín, tiež v ovsených vločkách a jačmeni. „Betaglukány sa vyznačujú schopnosťou stimulovať imunitný systém, teda aktivovať bunky imunitného systému, ktoré produkujú viac antibakteriálnych látok a tým sa stávame odolnejšími voči vírusom, baktériám a parazitom,“ vysvetľuje PharmDr. Anna Jauschová z lekárne Liberi.

Betaglukány poskytujú aj ďalšie zdravotné benefity. Môžu:

  • -        zvyšovať účinnosť antibiotík
  • -        skrátiť dobu a uľahčiť priebeh ochorenia
  • -        zmierňovať príznaky alergií
  • -        podporovať liečbu vysokého krvného tlaku
  • -        upravovať hladinu LDL cholesterolu
  • -        urýchľovať hojenie
  • -        znižovať riziko vzniku sepsy
  • -        pomáhať pri stresovej záťaži organizmu

Choďte na to šikovne

Odporúčaná denná dávka pre dospelých je 100 – 300 mg betaglukánu bez ohľadu na hmotnosť. „Pre dostatočný príjem betaglukánu by ste však museli zjesť obrovské množstvo napríklad hlivy, pretože nášmu organizmu chýbajú enzýmy na jeho spracovanie a nedokáže tak dostatočne využiť betaglukán z prírodných zdrojov. Preto je možné prijímať ho aj vo forme výživových doplnkov, ideálne však v kombinácii s vitamínom C,“ dopĺňa informácie Dr. Jauschová. Pri výbere doplnkov výživy s betaglukánom odporúča všímať si obsah betaglukánu v čistej forme. „Čím čistejší betaglukán užívate, tým lepšie. Na našom trhu sú prípravky so 100 % prírodným betaglukánom z hlivy ustricovej, posilnené o výťažky z rakytníka. Tento prírodný multivitamín svojim vysokým obsahom antioxidantov a vitamínu C tak prispieva k posilňovaniu imunity a je nápomocný aj v boji proti vírusovým ochoreniam,“ odporúča farmaceutka s dlhoročnou praxou.

Zdravé črevá = dobrá nálada

Prípravky z hlivy ustricovej majú ešte jeden veľmi dôležitý benefit. „Hliva má vysoký obsah rozpustnej vlákniny, obsahujúcej inulín, ktorý funguje ako prebiotikum. Ako vieme, prebiotiká podporujú rast prospešných baktérií v črevách, kde sa tvorí imunita. Menej ľudí však už vie, že je potvrdený priamy súvis medzi zdravou črevnou flórou a našou psychikou. Zdravé črevá teda znamenajú aj dobrú náladu,“ dopĺňa zaujímavé informácie Dr. Jauschová a na záver radí pred každým užívaním doplnkov výživy poradiť sa so svojim lekárom alebo lekárnikom.

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov