Prečo je fajn vymeniť syntetiku za ovčiu vlnu? Napríklad pre fenomenálne dutinky a prírodu

Udržateľnosť mení aj svet športového oblečenia. V snahe znížiť environmentálnu stopu a zaviesť udržateľnejšie riešenia sa výrobcovia športových odevov obracajú k prírodným materiálom a ovčia vlna sa stáva jedným z ich hlavných spojencov v tomto úsilí. Prečo by mala zaujať aj vás?

Ovčia vlna je známa svojimi termoregulačnými vlastnosťami, ktoré z nej robia ideálny materiál pre športové aktivity. Udržiava teplo, odvádza vlhkosť, je hypoalergénna, odolná voči plesniam a baktériám. „Tieto vlastnosti robia z ovčej vlny ideálnu voľbu pre športovcov, ktorým záleží na svojom pohodlí aj na životnom prostredí. Využitie ovčej vlny vo výrobe športového oblečenia nie je len krokom smerom k udržateľnosti, ale aj kvalitatívnym posunom v oblasti pohodlia a výkonu. Tento materiál sa stáva čoraz dôležitejším hráčom v prechode k udržateľnejšiemu športovému svetu,“ hovorí Ondřej Machala, generálny riaditeľ tradičnej značky Ovečkáreň, zaoberajúcej sa vlnou a výrobkami z nej.

Multifunkčné dutinky

Jednou z najvýraznejších vlastností ovčej vlny je jej schopnosť termoregulácie. „Vďaka mikroskopickým dutinkám vo vlákne je ovčia vlna schopná izolovať teplo a udržiavať telo teplé v chladnom počasí. Tá istá štruktúra súčasne umožňuje aj odvod vlhkosti z tela, čo znamená, že športovec zostáva suchý aj počas intenzívneho pohybu a zvýšenej potivosti. Táto kombinácia tepelnej izolácie a odvádzania vlhkosti robí ovčiu vlnu ideálnym materiálom aj pre tie vonkajšie aktivity, kde sa počasie môže náhle zmeniť a je potrebné byť pripravený na rôzne podmienky,“ vysvetľuje Machala.

Ovčia vlna je tiež považovaná za veľmi odolný materiál. Vďaka svojej prirodzenej elasticite a pevnosti je menej náchylná na roztrhanie a opotrebenie, ako sa to deje pri niektorých syntetických materiáloch. To znamená, že oblečenie vyrobené z ovčej vlny vydrží dlhšie a zvládne náročné podmienky vonkajších športov, ako sú napríklad škrabance pri horolezectve alebo trenie pri dlhých turistických výstupoch. Vo funkčnom oblečení z ovčej vlny sa teda cítite pohodlne pri akejkoľvek aktivite.

Syntetika vs. ovčia vlna

Syntetické vlákna sa vyrábajú z ropných produktov a ich výroba je spojená s vysokými emisiami skleníkových plynov a veľkým množstvom odpadu. Pri porovnaní s bežne používanými syntetickými materiálmi, ako je polyester alebo nylon, je ovčia vlna oveľa šetrnejšia k životnému prostrediu. Je biologicky odbúrateľná a jej výroba nezahŕňa drastické chemické procesy, zásadne poškodzujúce životné prostredie.

Prečítajte si, ako sa spracúva ovčia vlna

Merino – to najlepšie z najlepšieho

Rebríček v obľúbenosti vlneného športového oblečenia vedú kúsky z vlny Merino. Merino vlna máva jemnosť vlákien menšiu ako 18 mikrónov, preto je oblečenie z nej jemné a mäkké a neškriabe ani veľmi citlivú pokožku. Oblečenie z nej zostáva čisté a svieže, aj keď ho nosíte po celý deň. Dokonca ho môžete nosiť aj niekoľko dní bez vypratia, stačí ho vždy len poriadne vyvetrať. To oceníte obzvlášť na niekoľkodňovej túre, kde nie je možnosť veci si vyprať. Vďaka pružnosti sa perfektne prispôsobí vašej postave, čo zlepšuje pohyblivosť a komfort počas športových aktivít.

Vyberte si svoje vlnené funkčné oblečenie na oveckaren.sk!

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov