Casa Inka - peruánska reštaurácia


Reštaurácia Casa Inka je právom pokladaná za jeden zo skrytých klenotov gastronómie v Bratislave. Okrem vynikajúcich domácich pokrmov z peruánskej kuchyne, Vás privíta taktiež milá obsluha, ktorá rozpráva slovensky, anglicky a španielsky a tiež majiteľ Carlos Sotelo, rodený Peruánec, ktorý už niekoľko rokov žije na Slovensku s rodinou, a ktorý vám ochotne porozpráva nielen o peruánskej kuchyne, ale taktiež pikošky o svojej krajine. Casa Inka sa vyznačuje predovšetkým čerstvými surovinami a zakladá si na domácej peruánskej kuchyni, ktorú pripravujú šefkuchári priamo z Peru.




Posledných pár mesiacov sme počuli samé pozitívne ohlasy na kuchyňu tejto reštaurácie, a preto sme sa ju rozhodli osobne navštíviť. V jeden aprílový piatok vstupujeme do Casy Inky, kde už na nás čaká Carlos, hneď po príchode ochutnávame nápoj z čiernej kukurice, tzv. chicu moradu. Najprv ostávame trochu zaskočený, lebo si nevieme predstaviť ako môže chutiť nápoj z kukurice a k tomu ešte čiernej. Ale práve preto sme sem prišlí, aby sme vyskúšali niečo nové, a chvalabohu, že sme tak aj spravili. Chica morada je vsutku lahodný nealkoholický nápoj, ktorý vzniká varením sušenej čiernej kukurice, ochutený ananásom, limetkou a škoricou. Je vhodný najmä v letných mesiacoch pre svoju osviežujúcu chuť. Ako pochutinu dostanete k nápoju tiež opraženu kukuricu, ktorá na prvý pohľad vyzerá ako pop corn/pukance, ale chutí milionkrát lepšie. 





Našu ochutnávku pokračujeme predjedlom:

Papa a la huancaína je omáčka pripravená z hrudkového syra, žltých peruánskych papričiek, cibule a mlieka. Podáva sa naliata na plátoch varených zemiakov, zdobených listom šalátu, vajíčkom a čiernou olivou. Ďalej tiež ochutnávame Causa de pollo, medzi dvoma vrstvami hustého zemiakového pyré sa nachádza jemne pikantná plnku z prúžkov z kuraťa, majonézy, avokáda, vareného vajíčka a rajčiny. Avokádo je jedným z našich obľúbených pokrmov, ale okrem tradičných nátierok alebo šalátov sme ho ešte nemali v spojení so zemiakom a kuraťom. 

Ešte sme sa ani nedostali k hlavnému jedlu a už sa cítime naplnený. Medzi jednotlivými chodami sa dozvedáme, že Carlos na Slovensku vyštudoval, neskôr sa tu zoznámil so svojou terajšiou manželkou, ale pracovné povinnosti ho zaviali do rodnej domoviny do Peru a neskôr aj do Mexika, kde niekoľko rokov pôsobil. Napokon sa však s rodinou rozhodol ostať na Slovensku a otvoriť si peruánsku reštauráciu. A my sme mu za to právom vďačný. 




Na rad prichádza hlavné jedlo a my ochutnávame:

Lomo saltado t.j. šťavnaté kúsky hovädzieho mäsa zmiešané s osmaženou červenou cibuľou, paradajkami, žltými papričkami, koriandrom, troškou octu a sójovej omáčky. Spája peruánsku kuchyňu s čínskou. Podáva sa s ryžou a hranolkami. Táto variácia je tiež s možnosťou tofu pre vegetariánov. Pri tomto pokrme treba vyzdvihnúť najme skvelú chuť omáčky, ktorú dotvárajú koreniny a to koriander. Pokračujeme s Risoto de quinua chutného prívarka z bezlepkovej juhoamerickej plodiny quinua pripravnéeho s tvarohom. Prívarok je ochutený syrom parmezán. Musíme sa priznať, že quinou sa chystáme ochutnať už veľmi dlho, ale nejako sme to vždy odkladali na neskôr. Po tomto zážitku ju určite zaradíme do nášho jedálnička. 

Carlos nám opisuje jedno z peruánskych národných jedál Cebiche de pescado ktoré sa pripravuje z kúskov čerstvej ryby marínovaných v chutnej omáčke z limetiek a peruánskych pikantných papričiek s červenou cibuľou pokrájanou na tenké prúžky. Servíruje sa so sladkým zemiakom a kukuricou.




S plnými bruchami prechádzame pomaly k dezertom a nechávame sa nahovoriť na Plátanos fritos, čo je špeciálny druh banánov určený na tepelné spracovanie rôznym spôsobom. 



Dezert je už len čerešničkou na torte tohto skvelého večera, kde sme mali možnosť spoznať nielen kuchyňu, ale taktiež dozvedieť sa niečo viac o tejto malebnej Juhoamerickej krajine. Casa Inka sa bezpochyby stáva jednou z našich obľúbených bratislavských reštaurácii a už sa tešíme na nové pokrmy, ktoré ochutnáme pri našej ďalšej návšteve. Pre ďalšie informácie a rezerváciu (odporúčame Vám ju spraviť) ich kontaktujte na http://www.casa-inka.sk/ alebo ich tiež môžete nájsť na Facebooku https://www.facebook.com/CasaInka.

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov