Jem iné a škola varenia


Ako ste si už mohli všimnúť na našej stránke rady podporujeme nielen zaujímavé produkty, ale aj projekty. Jedným z nich je aj projekt Jem iné a ich škola varenia, ktorú nedávno otvorili v priestoroch Starej Tržnice. V názve Jem iné nájdete dvojzmysel, ktorý jednak predstavuje reakcie okolia na to čo jeho zakladateľka jedla, ale taktiež jej odpoveď.  V súčasnosti sa špecializuje na zdravý catering a recepty, ktoré môžete nájsť na ich webovej stránke. Taktiež sa snaží inšpirovať ľudí k vareniu a vzdeláva v oblasti zdravej výživy.  Jem iné je zároveň oficiálným ambasádorom komunity Food Revolution pod záštitou svetoznámeho kuchára Jamieho Olivera, ktorý sa sám snaží o rozšírenie zdravej stravy v komunite, na pracoviskách a v školských jedálňach. 


 

Projekt školy varenia vznikol s cieľom podporiť komunitu v otázkach zdravého stravovania prostredníctvom organizovania kurzov varenia, workshop a iných zaujímavých aktivít. V jedno piatkové populudnie sme sa rozhodli zavítať do priestorov Starej Tržnice na námestí SNP, kde sa škola varenia nachádza. Z pomedzi ponúkaných kurzov nás osvojil názov prevencia v stravovaní, ktorý viedla známa nutrogenomička Silvia Horecká. Svojím konceptom Terapia jedlom sa ľuďom snaží priblížiť vhodný výber jedál, ktorý nielen uspokojí chuťové bunky, ale bude mať aj blahodárne učinky pre telo. Cieľom kurzu bola teda najmä prevencia v stravovaní pre dosiahnutie zdravého životného štýlu a správnej metabolickej rovnováhy. Šetrním spôsobom sme sa naučili upravovať zeleninu ako je kel, brokolica a ako ju vhodne doplniť kombináciami korenia. Práve tie boli ústrednou témou nášho piatkového varenia, ale poďme pekne po poriadku.

priestory školy varenia Jem iné

Po príchode nás privítala priestranná a vzdušná kuchyňa, ktorá je kompletne vybavená najmodernejšími kuchynskými  prístojmi, a kde sme sa ihneď cítili príjemne. Na úvod sme sa dozvedeli nielen o varení a spracovaní zeleniny, ale tiež o jej vhodnom kombinovaní s koreninami. Našou ústrednou koreninou sa stala kurkuma. Tú sme použili pri príprave polievky, šalátu, ale aj hlavného jedla. Po rozdelení do 2 skupín sme začali s prípravou polievky cviklovo-batátovej zeleninovej polievky. Trochu netradične sme na úvod dali práve spomínanú kurkumu, nastrúhaný závor a olivový olej a neskôr sme pridávali zeleninu, ktorá sa varila. Ako ďalší chod sme si pripravili lúpaný ovos s cícerom (táto kombinácia sa dá nahradiť aj inou strukovinou prípadne aj pohankou či quinou) s pravou ovčiou bryndzou. Táto skvelá pochuťka bola podávana s jarnou cibuľkou navrchu. 

príprava polievky

čerstvé korenie

zelenina, ktorú sme pripravovali

Na začiatku sme spomínali, že tento kurz bol nielen o správnych kombináciach korenín, ale tiež o innovatívnom využívaní niektorých druhov zeleniny. Teplý kelový šalát s jablkami bol toho príkladom. Opäť sme spojili kurkumu, ktorú sme vhodne doplnili kumínom a horčicovým semiačkom a použili ako zálievku na kel. Spojenie s jablkami dodalo tomuto šalátu lahodnú chuť a skvelo sa hodí k letným mesiacom ako príloha k steaku. Posledným netradičným receptom bola batatová kaša s pohankou. Tento recept je vhodný najmä vtedy, ak chcete pohanku zamiešať do jedál bez toho, aby si to niekto všimol. V spojení so sladkými zemiakmi sa jej chuť úplne stratila, ale čo je dôležité získali sme pokrm s vysokou výživovou hodnotou. Dá sa tiež skvelo použiť ako príloha k mäsu alebo vegetariánskej alternatíve tofu. 

teplý kelový šalát s jablkami

batatovo pohanková kaša s kuracím mäsom a brokolicou

Najedení s plnými bruchami sme sa zhodli, že Jem iné škola varenia je nielen o skvelom jedle a nových receptoch, ale aj poznatkov, ktoré si bezpochyby zoberiete so sebou. V najbližších mesiacoch sa môžete tešiť na kurzy, ktoré sa budú zameriavať nielen na zdravú výživu, ale tiež prinesú exotické chute ďalekých krajín ako sú Mexiko a Kolumbia priamo od ľudí, ktorí tam žili a mali možnosť ochutnať domácu kuchyňu. Jem iné bude mať vlastný stage na festivale Grape na piešťanskom letisku v rámci gastro zóny s mobilnou školou varenia. Pre viac informácií o kurzoch varenia a spomínaných projektoch, navštívte stránku www.jemine.sk alebo sa stante ich fanúšikmi na Facebooku https://www.facebook.com/jemine.sk

vychutnávame si naverené jedlá

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov