Federálne derby zatienilo násilie fanúšikov

Mala to byť oslava futbalu, ale opak sa stal pravdou. Dlho očakávaný zápas medzi bratislavským Slovanom a pražskou Spartou sa niesol v znamení strachu. Samotnému zápasu predchádzal príchod fanúšikov súpera v predpoludňajších hodinách do Bratislavy, ktorý bol sprevádzaný prísnymi bezpečnostnými opatreniami. K prvej roztržke došlo už niekoľko hodín pred zápasom v známej pivárni v centre meste, ale ani to nenasvedčovalo tomu, čoho svedkami sme sa stali počas samotného zápasu. Napriek predzápasovým ohlasom, že sa očakávajú vypredané Pasienky,  zápas si prišlo pozrieť necelých 7000 divákov, čo bolo sklamaním najmä pre domácich.





Pred úvodným hvizdom 3. kola Európskej ligy sa hráči zhromaždili na spoločnej fotografii s cieľom zastaviť rasizmus. Vtedy len máloktorí z nich tušili, akých dramatických bude najbližších 90 minút. Sparta sa od úvodu predstavila na Pasienkoch útočným futbalom a za azda najväčšiu šancu sa dá považovať hlavička Konateho, ktorá skončila na brvne. V 40. minúte sa na tribúne rozpútalo hotové peklo, ktoré nastalo vo chvíli kedy fanúšikovia Sparty zdemolovali dvojíte zábrany a vrhli sa do sektoru domácich, kde sedeli bezbranní fanúšikovia a deti. To nenechalo chladných fanúšikov Slovana, ktorý opustili svoj sektor a vrhli sa na sparťanov. Bezmocní fanúšikovia,  v snahe zachrániť si vlastný život a ubrániť sa útokom železnými tyčami vstúpili na hraciu plochu, kedy rozhodca prvý polčas prerušil.



Bezpečnostná služba celú situáciu na tribúnach očividne nezvládala a len bezmocne sa prizerala vyčíňaniu fanúšikov. Smutne je na tom konštatovanie, že tomu tak nebolo prvýkrát. Slovan má už od UEFA podmienku a otázkou zostáva aký trest ich čaká po tomto zápase. Hráči oboch mužstiev čakali bezmála 40 minút kedy sa odohrajú posledné minúty prvého polčasu. Delegáti UEFA sa rozhodli, že zápas sa dohrá, ale len pod podmienkou, že nepríde k ďalším výtržnostiam. Na pozápasovej tlačovej konferencii sa tréneri Chovanec aj Lavička zhodli, že bolo náročne motivovať hráčov počas dramatickej vynútenej prestávky a skonsolidovať ich, aby sa sústredili na samotný zápas.


V druhom polčase mali muži zákona situáciu pod kontrolou a fanúšikovia sa tak mohli sústrediť na samotné dianie na ihrisku. Sparta zopakovala útočný futbal z prvého dejstva, ktorý pretavila do rýchleho prvého gólu. Slovanu sa nedarili prihrávky a na ihrisku pôsobili často bezduchým dojmom. Sparťania bojovali o každú loptu a dokonca zápasu sa im podarilo vsietiť ešte dva góly. Výsledok 0:3 hovorí jasným dojmom pre tím súpera, aj keď tréner Chovanec po zápase  odmietol tvrdenie, že Sparta vyhrala o triedu. V pozápasových reakciách oboch trénerov rezonovali predovšetkým ohlasy na strety a násilie fanúšikov na tribúnach. Tréner Lavička vyjadril pachuť nad násilím a podotkol, že táto situácia môže ohroziť projekt spoločnej federálnej ligy. Odveta je na programe o 2 týždne 6. novembra v Prahe a oba tábory pevne veria, že už nebudú svedkami ďalších stretov fanúšikov. 

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov