Kombinácia, ktorú sme našli v River Parku

Slovensko je známe nielen tatranskými štítmi, krásnymi ženami, ale aj malými domácimi pivovarmi. Jedným z nich je aj pivovar ERB sídliaci v Banskej Štiavnici, ktorý za niekoľko rokov svojej existencie dokázal pozdvihnúť kultúru pitia piva na úroveň komplexného zážitku spájajúceho výnimočnosť chutí. Jedinečným zážitkom, preto bolo aj spojenie piva ERB s prešporskou kuchyňou na nábreží Dunaja v reštaurácií Riverbank.

Šéfkuchár Igor Čehy a Miroslav Potančok z pivovaru ERB

Menu, ktoré pripravil šéfkuchár Igor Čehy z Riverbank Restaurant pozostávalo z niekoľkých chodov. V každom z nich sa kládol dôraz na nielen čerstvosť jednotlivých surovín, ale aj na jedinečnú chuť piva ERB. Súčasťou večera bola aj somelierska ochutnávka piva, pri ktorej sa prihliadalo na farbu, voňu a chuť. O tom, že každý z degustovaných druhov piva bol výnimočný sme sa presvedčili pri jednotlivých chodoch.

Na úvod nás privítalo mramorové prepeličie vajíčko, ktoré sa párovalo so svetlým ležiakom 10 % ERB. Lahodnú chuť tmavého piva, v ktorom bolo samotné vajíčko varené dopĺňala hrášková pena a jarný šalát. Nasledovala terinka z kačacej foie gras s karamelizovanou šalotkou na pive v spojení s tmavým ležiakom. Tmavý ležiak bol charakteristický sladkou kávovou arómou, ktorá bola v harmónii s s podávaným predjedlom.





Ako teplý medzichod pripravil šéfkuchár Igor Čehy jemné zaudené prsia z prepeličky na pene z paštrnáku s medvedím cesnakom na pare, ktoré doplnil údeným ležiakom s netradičnou karamelovou chuťou. Po ňom prišiel na rad bravčový filet varený metódou sous vide (metóda pomalého varenia) s gratinovaným kalerábom a mangoldom. Tento chod sa zapíjal so svetlým ležiakom 12%.





Vrchol večera nemohol chýbať v podobe sladkého dezertu, ktorý pozostával z pivovej zmrzliny, chmelovej peny, slaného praclíka a pivnej špongie. Netradičná kombinácia chutí dala pomyselnú bodku za skvelým večerom. Na záver sme ešte ochutnali gurmánsku špecialitu v špeciálnom pohári na servírovanie piva. V ňom bolo na dne položené karamelové hniezdo, ktoré sme preliali pivovicou, to sa rozpustilo v pohári a následne sme ho zaliali 1,5 dcl údeného ležiaku ERB.




Chuť piva nebola s výnimkou dezertu dominantná, aby neprerazila jednotlivé chody. Vštetky degustované pivá predovšetkým príjemne dotvárali celkovú chuť jedál, ktoré Igor Čehy v tento výnimočný večer pripravil. Riverbank Restaurant na nábreží Dunaja organizuje okrem tematických večerov ako bolo spojenie s pivom ERB aj pravidelné párovanie jedál s vínom. Viac informácií môžete nájsť na ich oficiálnej stránke http://www.riverbank.sk.


Môže sa vám páčiť

0 Komentárov