Saunovanie má blahodárne účinky

Riaditeľka ZION SPA Anna Jarinová o saunovaní


Slovo wellness zahŕňa takmer všetko, čo súvisí s príjemnou regeneráciou organizmu. Podľa mňa to nie je len zaužívaný termín, ktorý zahŕňa vírivky, sauny, či kúpeľné procedúry. Wellness je o všetkom, čo nás dokáže dostať do pohody, do stavu, keď sme spokojní nielen po fyzickej stránke, ale aj vnútorne vyrovnaní, plní energie a chuti do života. Takže by som pod slovo wellness zahrnula aj naše koníčky, ktoré sú určitou formou terapie, či rôzne druhy fyzickej aktivity, meditáciu, ale aj šťastný smiech v kruhu rodiny a priateľov. Súčasťou je tiež naša životospráva a stravovacie návyky. 


Keďže v saunách je oproti bežnému okoliu oveľa vyššia teplota, musíme mať systém. Znovu je to individuálne, lebo každý z nás znáša teplo inak, ale nie vždy je horúcejšie a dlhšie lepšie.  Saunovanie by som u každom prípade začala pohárom vody. Odporučila by som v suchej saune teploty nepresahujúce 100°C a pobyt v saune nie dlhší ako 20 min. Tí z nás, ktorí už majú nejaké to saunovanie za sebou môžu predĺžiť pobyt na 30 minút. Potom je potrebný oddych minimálne 10 minút, výdatne doplniť tekutiny a schladiť sa studenou sprchou, či ľadovou fontánou. 


Saunovanie nám formou potenia pomáha eliminovať toxíny a teplo napomáha telu regenerovať sa. V podstate na úrovni, ako v našom tele pracuje zvýšená teplota... prirodzenou cestou a aktívne bojuje proti vírusom. Zrýchľuje krvný obeh, činnosť srdca, uvoľňujú sa svaly, zmierňujú sa bolesti šliach.  Sauna je vhodná aj pre deti, posilňuje ich imunitný systém a rovnako pomáha zlepšovať dýchacie problémy, ktorými veľa detí trpí. Je samozrejme nutne skrátiť pobyt v saune na 10 minút a do sauny by nemali ísť deti, ktoré ešte nevedia popísať svoje pocity... v prípade slabosti, či nevoľnosti.

Je veľa druhov sáun, či tzv. saunových zážitkov. Medzi tie najzákladnejšie patrí suchá/fínska sauna, kde je základom horúci vzduch až do teploty 110°C, ktorý postupne zvyšuje teplotu tela a cirkuláciu. Saunovanie by preto malo byť neoddeliteľnou súčasťou pravidelnej detoxifikácie tela. Naviac pri potení telo spotrebuje až 600 kalórií za hodinu. Pre tých, ktorí sa potešili, pamätajte, že sa neodporúča viac ako 20 min pobyt v saune.


Infračervená sauna zase funguje na princípe pôsobenia infražiarenia, ktoré preniká priamo do tela. Jej použitie je výborné pred cvičením, ako rýchle zahriatie svalov, či po ňom, zase na následnú regeneráciu. Telo reaguje v infrasaune oveľa rýchlejšie, veľa osôb ju znáša lepšie ako klasickú saunu, keďže k poteniu dochádza za kratší čas a pri nižších teplotách. Pri jej použití sa odplavuje oveľa viac toxínov, dokonca tvrdých kovov. Ľahšie sa v nej dýcha a tiež menej dráždi oči.


Saunovanie má veľmi blahodarné účinky aj na našu pleť. Tým, že sa zrýchľuje cirkulácia, naše pleťové bunky sú lepšie prekrvované a vyživované, zlepšuje sa produkcia kolagénu, potrebného na udržanie elasticity pokožky a v neposlednom rade z pleti sa potením odplavuje veľa škodlivých látok. Zvlášť ľudia trpiaci na akné, zaznamenávajú po pravidelnom saunovaní viditeľné zlepšenie.  Sauny majú veľmi dlhú históriu a v každej kultúre mali svoje opodstatnenie ako forma prevencie, relaxácie, dokonca veľmi silný spoločenský význam.  Nie je teda dôvod sa saunovaniu vyhýbať, práve naopak.

V spolupráci s Zion Spa sme si pre Vás pripravili novoročnú súťaž.  Ak do 14. februára pošlete správnu odpoveď na otázku, maximálne koľko stupňov môže mať finská/suchá sauna na adresu: redakcia@lifefashionfood.net hráte o 2 vstupy do Zion Spa Premium v Sheraton hoteli alebo Crowne Plaze.

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov