Duch regiónu dozrieva

Tak ako sa mení móda na svetových mólach, mení sa aj móda v pohári. Konkurencia núti vinárov zlepšovať kvalitu svojich vín, aby obstáli na trhu. K podobnému kroku sa odhodlala aj spoločnosť FoodFarm, keď pod značkou Golguz prináša na prahu novej vinárskej sezóny prevratnú novinku - prichádza nová odroda Rizling Rýnsky Terroir. A podľa názoru viacerých odborníkov to vraj bude budúci šampión…



Rizling Rýnsky je odroda putujúca od Stredozemného mora až do Hlohovca, ktorá preslávila oblasti riek Mosella i Rýn. Je to kráľovná nemeckých vinohradov a určite jedna z najväčších bielych muštových odrôd. Podložie žuly zvýrazňuje vo víne jeho strohosť, kyslosť a vážnosť. Hlohovský Rizling Rýnsky rastie na Panónii, vo Veľkom Háji.  Sprašnosť mu predurčuje plnosť, chlebovitosť a vláčnosť. 

A práve vo vinohrade medzi obcami Bojničky a Dvorníky sa udial vývojársky skvost. Vinohradník na Panónii zozbieral hrozno, vylisoval ho a spontánne ho prekvášal v malých 20 litrových vzorkách. Pozorne sledoval jeho vývoj a priebeh fermentačného procesu. Samozrejme, vybral z neho ten najlepší. Kým ho priniesol hlavnému technológovi do pivnice, mušt sa pomaly premenil na mladé víno plné prirodzených kvasiniek typických pre panónsku oblasť. 



Napätie prišlo po procese zakvasenia, keď sa sledovalo, akým smerom sa víno poberie v porovnaní s ostatnými, ktoré Golguz ponúka. A takto vznikal terroir. Filozofiou značky Golguz je vyrábať vína, ktoré čo najviac odzrkadľujú miesto, kde vznikali - či už chotár, vinohrad, ročník alebo pivnicu. Bez výrazných technologických zásahov a s pôvodnou receptúrou výroby. Odrodou na prívlastok terroir sa v Golguze stal Rizling Rýnsky, ktorý je predurčený na viacročné uchovanie a môže sa rovnať s inými oblasťami aj medzikontinentálne.


Stručne a výstižne vyjadrené, Golguz novým produktom Rizling Rýnsky Terroir starosvetským spôsobom priblížil konzumentom svoj "duch miesta". Výrobcovia mu dopriali čas i trpezlivosť, aby vyzrel ako dospelý muž. Napokon v ňom objavili jeho plnosť, vláčnosť, a potenciál dlhovekosti. Je to víno popisovateľné, technologicky neovplyvnené v laboratóriách selektovanými kvasinkami a zvýrazňujúce vinársky šlabikár značky Golguz.


Je doba, keď nastupujúca generácia uprednostňuje mladé, svieže, aromaticky výrazné ovocné vína, čo nie je zlé. Starší, skúsenejší, rozhľadenejší radi spoznávajú danú oblasť cez ľudí, kultúru, umenie, ale aj cez víno. Tak ako spoznávame typické jedlá rôznych medzinárodných kuchýň, Golguz v spojení s krásnou prírodou ponúka zážitok z pohára vína. A ten zaručene budete mať aj z novinky Rizling Rýnsky Terroir. Už teraz na vás čaká v predajni, aby rozšíril vašu vinotéku. 

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov