Mladí kuchári vládnu Zlatým vidličkám

Na Slovensku sa čoraz viac presadzuje kuchárska mlaď. Na slávnostnom  večeri  Gurmán Award v hoteli Carlton sa v nedeľu 25.6.odovzdávali odborné  ocenenia v gastronómii, ktoré udeľuje gastronomický sprievodca Gurmán na Slovensku už 14 rokov. Dvadsiatka najlepších slovenských šéfkuchárov sa zostavuje podľa nominácií odborných hodnotiteľov Gurmána na Slovensku a šéfkuchárov z najlepších reštaurácií Slovenska.


„Celkovo tento rok hlasovalo 48 osôb. Každý hlasujúci nominoval kuchára na prvé, druhé a tretie miesto. Za nomináciu na prvé miesto získal kuchár 3 body, za druhé miesto 2 body a za tretie jeden bod,“ hovorí vydavateľ bedekra Radoslav Nackin. Po súčte získaných bodov sa tento rok kuchárom roka stal Lukáš Hesko, ktorý donedávna pôsobil v bratislavskej reštaurácii FACH.

Minuloročný víťaz Michal Konrád, šéfkuchár bratislavskej reštaurácie Fou Zoo, obsadil striebornú priečku, a tretie miesto patrí Mariánovi Filovi zo Chateau Čereňany. Rebríček uzatvára žena Eva Polomská zo Sotto passagio v Spišskej Novej Vsi. Hotelovou reštauráciou roka sa stala Vínna reštaurácia v Hoteli Matyšák, prémiovou reštauráciou roka Fou Zoo a tematickou Villa Rosa. V slovenskej obdobe michelinskej hviezdy si 3 vidličky udržala reštaurácia Fou Zoo a jednu vidličku získala nová reštaurácia Fach.

Vinárstvom roka je Víno Matyšák a someliérom roka Dominik Baránek pôsobiaci v hoteli Savoy v Londýne. Cenu Hospitability Award za najlepšiu starostlivosť o hosťa získal Marián Filo zo Chateau Čereňany. Cenu za celoživotné dielo si odniesol Gabo Kocák. „Bedeker Gurmán na Slovensku si možno ľahko stiahnuť v elektronickej podobe ako e-knihu stiahnuteľný cez QR kód ako aplikáciu pre obidva operačné mobilné systémy. Formát zostal, navyše je bonus -  možnosť priamej rezervácie vo vami vybranej reštaurácii elektronicky. 


Budete mať na viac možnosť vzhliadnuť viac  fotografií, viac jedál a u niektorých reštauráciách aj videá.“ dopĺňa Rado Nackin, ktorý sa venuje aj iným aktivitám smerujúcim k rozvoju slovenskej gastronómie  ako Thuries Academy pre profesionálnych kuchárov, či organizovanie Gurmán Festov v Bratislave a Košiciach, a v neposlednej rade aj čoraz viac populárneho Zimného festivalu jedla zameraného na chute regiónov celého Slovenska.

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov