Autá sú nielen mojou láskou, ale aj koníčkom

Riaditeľka a manažérka Lucie Schlamminger pracuje pre slovenskú divíziu autopožičovne Buchbinder. Bol by to typický príbeh plný klišé o žene v „mužskom svete“ automobilového biznisu. Nebyť jej húževnatosti, motivácie a neústalej chuti sa zlepšovať, nikdy by to nedotiahla tam, kde sa dnes nachádza. Na papieri to vyzerá dobre, ale ako to vyzerá v praxi, nám porozprávala Lucie Schlamminger.



Aká je vaša pozícia vo svete automobilov - plnom mužov?
Pre mnohých určite netradičná, ale o to zábavnejšia a zaujímavejšia. V tomto biznise sa pohybujem už tak dlho, že nepociťujem žiadne zásadne rozdiely. Za tie roky si naša firma vybudovala úctyhodné postavenie na slovenskom trhu, na čo som patrične hrdá a teším sa najmä z dobrých recenzií našich obchodných partnerov a dobrých vzťahov, ktoré máme. Predsa len, všetko je o ľuďoch.

Mení sa podľa Vás zastúpenie žien v manažérskych pozíciách?
Samozrejme, ale záleži to taktiež od jednotlivej profesie alebo oboru, v ktorom pôsobíte.

Čo všetko predchádzalo tomu, kde sa dnes nachádzate vo vašom profesionálnom živote?
Na pozíci, kde sa dnes nachádzam som sa prepracovala postupne od úplneho spodku. V začiatkoch to vôbec nebolo jednoduché a tiež nie vždy zábavné. Pri prvom audite som zažila nepoznané, ale vždy ma poháňal dopredu úspech a výsledky mojej vynaloženej námahy. Vždy keď som počula, že náš obchodný partner bol s našimi službami spokojný, dodávalo mi to ešte väčšiu silu a chuť ísť ďalej.

Ruka v ruke s tou pozíciou je samozrejme aj každodenná zodpovednosť, ktorú pociťujem voči zamestnancov a ich rodinám ako aj ku klientom, ktorí využívajú naše služby. Veľmi dobre si uvedomuje ekonomický prínos našej spoločnosti na slovenskú ekonomiku. Žijem už viac ako 10 rokov v Bratislave, ktorá je takpovediac mojím druhým domov. Pochádzam síce z Čiech, ale predtým som žila niekoľko rokov v Nemecku a tiež v Spojených štátoch.

Čo vás vie pri práci najviac potešiť, prípadne nahnevať? 
Poteší ma pocit z dobre odvedenej práce, a to, keď sú ľudia v mojom okolí štastní. Potrebujem vidieť ten zmysel, ktorý naša práca má a prináša. Snáď najviac čo ma vie nahnevať je nekorektné jednanie a nespoľahlivosť ľudí, preto sa snažím takýchto ľudí vyvarovať. Moja práca je však zároveň aj mojím koníčkom, čo ma nesmierne teší a prináša mi taktiež každodennú radosť a naplnenie.

Teraz prichádza na rad otázka, či vôbec rada šoférujete, keď šéfujete automobilovej firme?
Áno, samozrejme. Autá sú nielen mojou celoživotnou láskou, ale aj koníčkom. Avšak, bohužial v poslednej dobe vďaka dopravnej situácií v Braslave skôr stojím v zápche ako si užívam šoférovanie. Nekonečné kolóny a chaos, s ktorými sa musíme dennodenne popasovať sú poľutovaniahodné.

Aká ste podľa Vašich zamestnancov šéfka?
Tá najlepšia 😊, ale najlepšie by bolo sa opýtať ich.

Ste prísna a autoritatívna alebo naopak máte s nimi kamarátsky vzťah?
Jendnoznačne prísna, ale zároveň sa snažím byť aj spravodlivá a mať pochopenie do určitej miery. V Nemecku som sa naučila ako funguje systém cukor a bič, a takýmto štýlom sa snažím aj viesť firmu. Nie vždy to samozrejme funguje, človek musí vedieť robiť aj rôzne ústupky, ale snažím sa ako najlepšie viem.

Ako dosahujete tzv work-life balans?
To sa nepýtate tej správnej osoby. Ja ho totiž nedosahujem. Ide to len veľmi ťažko, ak chcem byť aj na pozícii manažérky. Každá naplno pracujúca žena alebo vrcholová manažérka vie, že najprv je práca, potom práca, opäť práca a niekde na konci je to práve súkromný život, ktorý sa však taktiež do veľkej miery skladá z práce. Nedávno som si sama uvedomila, že aj priatelia, ktorými sa obklopujem v osobnom živote som nadobudla práve pri práci.

Keď sa tak na Vás pozerám, vidím, že máte rada módu. Dá sa to skĺbiť pri tejto profesií?
Máte pravdu, tak ako každá žena sa rada obkliekam. Nosím veľmi rada čiernu farbu, nakoľko ju považujem za veľmi elegantnú. A v našom biznise plnom mužov nepôsobí veľmi výstredne. Rada nosím štýlové, ale pohodlné nohavice. Aj tieto, ktoré mám práve na sebe (značka Phillip Plein) spĺňajú obidva parametre.

Kde vidíte budúcnosť automobilových požičovní?
Keď sa pozriete na súčasnú dopravnú situáciu, o ktorej som pred chvíľou rozprávala, vidím veľkú budúcnosť práve v autopožičovniach a vo všetkom, čo je s tým spojené. Predovšetkým tzv. car sharing je budúcnosť nielen veľmi metropolí kvôli častým dopravným kolapsom, s ktorými sa dennodenne stretávame, ale najmä kvoli finančým úsporám, ktoré tieto služby prinášajú.

A čo hovoríte na čoraz populárnejšie elektromobily?
Mnohé automobilky sa uberajú práve týmto smerom a ja osobne v tom tiež vidím veľkú budúcnosť; avšak ešte chvíľu to potrvá. V porovnaní s celkovými nákladmi sú elektromobily stále drahšie ako bežné autá, a preto sa obávam, že ešte niekoľko rokov si na ne na Slovensku, ale aj v Čechách počkáme. V európskych veľkomestách však vidíme elektromobily stále častejšie.

Čo by ste odporučili ľuďom, ktorí si chcú požičať auto na dlhodobý prenájom?
Najlepší čas nás, čo najskôr kontaktovať 😊

Spomínali ste zodpovednosť za zamestnancov, ale aj voči partnerom. Ako vnímate sociálnu zodpovednosť Buchbinderu voči spoločnosti?
Toto je veľmi milá a pekná otázka. Každý rok podporujeme inú nadáciu, ale aj mladé športové tímy. Tento rok sme sa rozhodli pre jeden projekt, ktorý budeme dlhodobo podporovať. Ja osobne som sa zapojila do veľmi peknej akcie na pomoc deťom zo sociálne slabších rodín a určite sa plánujem zapojiť aj budúci rok. Snažím sa podobne motivovať aj ľudí vo svojom okolí.

Aké máte profesionálne ciele do budúcna, kde vidíte Buchbinder Slovensko?
Nielen mojim cieľom, ale aj snom je naďalej rozvíjať ponúkané služby v rámci Slovenska a udržiať si kvalitu servisu, ktorý ponúkame a ktorým sme známi široko ďaleko.  

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov