Predstavujeme redakciu

Dnes Vám predstavíme našu kolegyňu, Moniku (27), ktorá je jednou zo spoluzakladateliek nášho webu. Rodáčka z Bratislavy žila 5 rokov v zahraničí (USA, Monako, Mexiko, Dánsko a Thajsko), kde študovala marketing, kultúru, jazyky a cestovala. Po návrate na Slovensko sa rozhodla založiť stránku LFF – Life, Fashion & Food, aby sa podelila nielen o svoje bohaté skúsenosti, ale venovala sa žurnalistike, ktorá bola vždy jej vášňou. Monika Vám pravidelne každý mesiac prináša zaujímavé články a tiež mapuje hudobné festivaly, koncerty a športové podujatia.

Foto by Martin Vrabko

Monika, kde sa v tebe zrodila myšlienka študovania v zahraničí?
Keď mám byť úprimná tak za to vďačím mojej mame, ktorá ma v poslednom ročníku na strednej škole poslala do Ameriky, aby som sa zdokonalila v angličtine. Počas ročného pobytu sa mi zapáčil ich školský systém natoľko, že som bola rozhodnutá pokračovať v štúdiu v zahraničí. Pôvodne som si dala prihlášku na Kolumbijskú univerzitu, odbor žurnalistika, kde ma aj prijali, ale finančné dôvody mi neumožnili začať štúdium. Po návrate na Slovensko a maturite som však dostala štipendium od americkej univerzity v Monaku na trojročné bakalárske štúdium. A tam sa vlastne začala celá púť.

Štúdium v Monaku? To musí byť naozaj vzrušujúce....
Veľa ľudí si to myslí, ale bol by si prekvapený. Monako je maličké kniežatstvo, ktoré je počas roka takmer mŕtve, nával turistov a celebrít tam nastáva na prelome apríla a mája, keď začína tenisový Master, Formula 1 a v Cannes štartuje medzinárodný filmový festival. Táto atmosféra trvá do konca leta a od septembra do marca je tam opäť všetko vyľudnené. Treba však povedať, že tamojšia klíma je veľmi priateľská, lebo ste celý rok pri mori, skoro vôbec tam nesneží a keď sa aj rozhodnete si ísť v zime zalyžovať, tak najbližšie stredisko je iba 1,5 hodiny cesty autom od Nice.

Ty si však v Monaku neostala celé tri roky, prečo?
Pred začiatkom druhého ročníka prišla ponuka výmenného pobytu v mexickom meste Monterrey, a vtedy sa opäť vo mne prejavil dobrodružný duch. Mexiko som vždy túžila navštíviť a teraz som mala príležitosť tam stráviť celý rok. Vtedy som ešte vôbec netušila, do čoho idem, ale teraz môžem pokojne povedať, že to bol najlepší rok v mojom živote. Veľa som cestovala a spoznávala mexickú kultúru, tradície a bezprostredných ľudí, ktorí sa stali mojimi priateľmi. S mnohými som dodnes v pravidelnom kontakte a navštevujú ma. Tento rok by mal Slovensko navštíviť môj najlepší kamarát, ktorého som nevidela 4 roky.

Aj napriek tomu, že označuješ Mexiko ako najlepší rok tvojho života, po jeho skončení si sa vrátila opäť do Monaka.
Áno, ako som spomínala na začiatku, štúdium v Monaku trvalo tri roky, takže po skončení pobytu v Mexiku som sa musela vrátiť. Slovo musela som použila schválne, lebo naozaj to pre mňa nebolo jednoduché. Mexiko ostane navždy v mojom srdci! Aby som však nevychvaľovala iba Mexiko, tak chcem povedať, že Monako a hlavne tamojšia univerzita mi toho dala naozaj veľa. Hlavne čo sa týka prezentácií a vystupovania na verejnosti, na čo si naši profesori veľmi potrpeli. Keď vidím v dnešnej dobe tzv. profesionálne prezentácie, je mi do plaču.  Toto bola obrovská lekcia, ktorú som tam dostala, a z ktorej čerpám dodnes.

Bakalárska promócia v Monaku

Po 3 rokoch v Monaku si sa ocitla na križovatke, kam bude tvoja cesta nasledovať.
Dosť dlho som zvažovala všetky možnosti, či budem pokračovať v štúdiu v zahraničí alebo sa nevrátim opäť na Slovensko, kde som mala rodinu a priateľov. Napokon, ako niekoľkokrát predtým, vyhrala túžba spoznávať niečo nové. Po skončení bakalára v Monaku prišla ponuka ísť na magisterské štúdium do Kodane. Najviac ma zaujal odbor, ktorý bol zameraný na business, jazyk a kultúru a súčasťou bol výmenný pobyt v Bangkoku. Ako už určite vieš, nemohla som povedať nie J Bangkok bol pre mňa obrovskou skúškou, lebo som si myslela, že som už videla a zažila všetko, ale opak bol pravdou; prvýkrát som zažila kultúrny šok. Kto bol v Ázií určite vie o čom hovorím.

Pri cestovaní spoznávate nové kultúry

Po dlhých 5 rokoch si sa napokon rozhodla vrátiť na Slovensko, prečo?
Ako som ti už vravela, dlho sa mi cnelo za Slovenskom, rodinou, zázemím a priateľmi, ktorých tu mám. Po návrate z Bangkoku som dospela k rozhodnutiu, že sa sem vrátim a uvidím čo bude ďalej. To bolo v januári 2012 a odvtedy som tu a musím sa priznať, že som tento krok nikdy neoľutovala. Začiatky späť boli naozaj ťažké, celý život ti vštepujú, že skúsenosti zo zahraničia sa ti jedného dňa zídu a vzápätí pri hľadaní práce mi veľa ľudí dalo pocítiť, že som pre nich konkurencia a že vraj som príliš pre-kvalifikovaná. Najviac ma zarážali otázky typu, či som príbuzná princa Alberta a ako som sa dostala do Monaka...

Typická slovenská nátura?
Nemám rada toto označenie, lebo práve život v zahraničí ma utvrdil v tom, že na Slovensku to nie je také strašné. Zažila som si negatívne skúsenosti v školstve, zdravotníctve, ale aj v bežnom živote. Všetko to, na čo sa sťažujú aj ľudia na Slovensku. Každému odporúčam, aby si to vyskúšal. Nie je to len o tom, že ideš niekde na dovolenku a vidíš len pozitívne faktory, do danej krajiny treba ísť žiť na dlhší čas, aby si zažil aj to, s čím sa potýkajú ľudia na dennom poriadku. Je však pravda, že na Slovensku panuje dosť veľká závisť a intrigy v porovnaní so zahraničím, s čím som sa ja stretla pri hľadaní si práce.

Ja však viem, že práca pre našu stránku nie je tvojou jedinou, čo mu sa teda venuješ profesionálne?
Už takmer 3 roky pracujem pre jednu zahraničnú spoločnosť, ktorá tu má svoje sídlo a zaoberá sa reklamou. Mám na starosti klientov zo španielsky a anglicky hovoriacich krajín, takže sa mi niekedy stane, že zabudnem slovenský výraz. Moji známi sa na tom dosť často zabávajú, ale nič s tým neurobím. Dodnes som vďačná, že ma moja šéfka prijala práve v období, kedy mi ostatní ľudia zatvárali dvere. No a popri práci sa venujem stránke, niekedy je to fakt náročne, skĺbiť všetky povinnosti z časového hľadiska. Ale žurnalistiku milujem a vždy bola mojou vášňou, preto som rada, že sa mi tak darí.


Začiatky wakeboardingu na Wakelaku

Máš vôbec čas na súkromný život a priateľa?
Momentálne som single, ale verím, že na dobré sa oplatí čakať (smiech). Som vďačná za ľudí v mojom živote a za aktivity, ktoré môžem robiť. Milujem cestovanie a tento rok by som sa opäť rada pozrela do Emirátov, ktoré ma uchvátili, keď som tam bola naposledy.  Na jeseň mám naplánovanú Barcelonu, kde spojím prácu so zábavou. Šport je tiež dôležitou súčasťou môjho života, okrem toho, že sa mu aktívne venujem, rada chodím na hokej a na futbal. Teraz cez zimu chodím najmä lyžovať a v lete som sa začala učiť wakeboardovať, ale zatiaľ som sa nedostala cez štartovú čiaru. Ale verím, že tento rok sa mi to podarí.

Môžeš nám priblížiť na čo sa môžu čitatelia tešiť v nadchádzajúcom období?

Nerada by som toho prezradila veľa, ale poviem, že sa môžu tešiť na zaujímavé články s kozmetickou tematikou,  reportáže z plesovej sezóny, športových a hudobných podujatí na Slovensku. Vysoká sledovanosť nás každý deň utvrdzuje v tom, že práca, ktorú robíme má svoj význam. Takže aj touto cestou by som rada poďakovala našim čitateľom za ich priazeň a podporu a našim partnerom za dôveru a spoluprácu, pretože bez nich by sme neboli tam kde sme dnes. V mene celej redakcie ti ďakujeme za rozhovor a želáme ti veľa osobných aj pracovných úspechov do budúcnosti! 

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov