Umenie meditovať

Hovorí sa, že ak máte všetko, ale nemáte zdravie, nemáte nič! Určite ste sa už stretli so slovom meditovať, ktoré sa vo výraznej miere dostáva do popredia. V dnešnej spoločnosti, kedy musí jedinec čeliť tlakom zo svojho okolia či už v pracovnom prostredí alebo v súkromí sa práve meditácia stáva účinným prostriedkom na odbúranie stresu a zlepšenie zdravia. O čom vlastne tá meditácia je a ako vznikla sa dozviete v nasledujúcom článku.



V súčasnosti obetujeme veľa fyzického zdravia a komfortu životnému štýlu, ktorý vedieme. Vo veľkomestách je tlak z práce niekoľko násobne väčší, meditácia nám umožňuje bojovať so stresom v podobe strachu, hnevu, depresie, žiarlivosti, a taktiež pomáha spevniť našu myseľ. Výhodou meditácie sú mnohé zdravotné benefitov ako zlepšenie schopnosti sústrediť sa, zvládnutie stresu a pocitov strachu a celkové dosiahnutie šťastia. Avšak k dosiahnutiu týchto benefitov je potrebné meditovať pravidelne.

Laik by dozaista povedal, že meditovať je ľahké, stačí stráviť chvíľku osamote v tichosti a sústrediť sa na vlastné myšlienky a pocity. Táto zdanlivo jednoduchá metóda naberá úplne odlišný význam. Samy sme mali možnosť si ju vyskúšať prostredníctvom neziskovej organizácie Jóga v dennom živote. Táto organizácia vznikla pred 41 rokmi počas, ktorých sa formovala do dnešnej podoby. Jej hovorca Radovan Hovorka nám vysvetlil, že meditácia vychádza z jógy, ktorej základom sú cvičenia precvičujúce všetky svaly na tele.


Pri pravidelnom cvičení sa dostávame do stavu, že sa samy dokážeme skoncentrovať na nejakú myšlienku. Keď sa pomocou meditácií naučíme kontrolovať myseľ, naučíme sa aj lepšie vnímať naše zmysly. Získavame prehľad o tom, ako naše myseľ funguje. Ak sa pohrávate s myšlienkou začať meditovať, vedzte, že na veku nezáleží. Motivácia človeka zmeniť seba a svoje vnútro je oveľa dôležitejšia. Úspech meditácie je individuálny, avšak prvé zmeny sa dostavia už po prvých pár hodinách cvičenia. 



Viac informácií o meditácií, kurzoch a workshopoch sa dozviete na stránke Jógy v dennom živote http://www.jogavdennomzivote.sk/ 

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov