Záver leta bude patriť Kremnickým Gagom

V posledný augustový víkend priletí ako veľký kŕdeľ husí do centra starobylej Kremnice takmer 300 vynikajúcich umelcov z Európy i zámoria na jedinečný multižánrový Festival humoru a satiry KREMNICKÉ GAGY 2015. Dramaturgia festivalu získala na jubilejný 35. ročník najrenomovanejšie české a slovenské osobnosti, ktoré uvedú svoje najlepšie produkcie. Súčasne pozvala na prezentáciu svojej tvorby mladých nádejných humoristov, satirikov a recesistov, ktorí reprezentujú postupnú generačnú výmenu aj v tomto druhu umenia. Zverejnené nominácie sú teda výsledkom celoročného zberu a výberu z veľkého množstva ponúk z celého sveta a z malého množstva finančných prostriedkov zo Slovenska. Medzinárodná Akadémia humoru pod vedením slávneho českého klauna a míma Boleslava Polívku vyhodnotí spomedzi 32 nominovaných kandidátov osem laureátov Zlatého gunára, „ocení“ najmenej jedného kandidáta na Trafenú hus a vyhlási najnovšieho držiteľa GRAND PRIX za rok 2015.



Účinkujúci 

Zahraničným headlinerom festivalu je atraktívna antigravity-show LEO, ktorá v kanadsko-nemeckej produkcii Y2T & Chamäleon productions po Edinburgu, Moskve, New Yorku a Hon-Kongu navštívi aj Kremnicu. Z Nového Zélandu priletí zabaviť deti i dospelých pouličný klaun Fraser Hooper. Žonglérsku virtuozitu spojenú s rock´n rollom predvedie Asaf Barsella z Izraela a živú atmosféru s balkánskou hudbou a tancom vytvoria v uliciach mesta rumunské bubeníčky s názvom Barbarossa. Hudobným ťahákom bude legendárny folkový spevák Pepa Nos, ale aj nová hudobná formácia The Priester Sisters či čoraz populárnejšia česko-slovenská kapela Voila! so Zdenkou Trvalcovou. 

Zrejme najväčším lákadlom sa pre návštevníkov Kremnice stane Divadlo Bolka Polívky a jeho komédia s autobiografickými prvkami DNA, v ktorej excelujú otec Bolek a dcéra Anna Polívková. Z domácich produkcií bude dominovať Štúdio L+S s inscenáciami Listy Emilovi a Mínus dvaja, v ktorej sa na javisku Šapitó Európa stretnú dve najväčšie osobnosti česko-slovenského humoru Milan Lasica a Bolek Polívka. Radošinské naivné divadlo uvedie divadelnú grotesku o legendárnom filmovom komikovi Busterovi Keatnovi alias Frigovi – Sláva. Po prvýkrát boli do programu Kremnických gagov zaradení aj najlepší slovenskí stand-up-isti v špeciálne zostavenom programe Hlodomor v zastúpení Daniel Čistý, Samo Trnka, Lujza Schrameková, Matej Adámy a Michael Szatmary.



Nominované sú aj karikaturistické diela významných slovenských, českých a európskych výtvarníkov. Svoje práce poskytli karikaturisti: Juraj Cajchan (SWE), Tsocho Peev (BG), Istvan Kelemen (HU), Břetislav Kovařík (CZ), Rasťo Visokai (SK), Mikuláš Sliacky (SK) a Malgorzata Lazarek (PL). Väčšina z nich bude na festivale aj improvizovať – naživo kresliť na tému Mince. Súčasťou festivalu bude t. r. aj retrovýstava karikatúr z medzinárodnej súťažnej výstavy Archikatúra (1992-96). Návštevníkov festivalu tiež priláka atraktívna expozícia obrazov, malieb, grafík, fotografií a karikatúr inšpirovaných fenoménom Polívka pod názvom Bolek. Obnovená bude aj stála expozícia Múzea Gýča pod názvom Pozri sa, v čom žijeme! Do Uličky slávnych nosov pribudne umelecký reliéf známeho slovenského ilustrátora a karikaturistu Svetozára Mydla, ktorému bude venovaný aj komponovaný program Daniela Heviera, Mydloviny.

Do Kremnice prídu predviesť svoje výkony aj najlepší slovenskí recitátori, ktorí prednesom humornej a satirickej poézie a prózy v programe Koňa jeho obohatia festival o literárno-interpretačný rozmer. Z česko-slovenskej literatúry sú nominované tri knižné novinky. Rasťo Piško: Stano Radič – majster nenápadnej pointy (Ikar, 2015), Daniel Majling: Rudo (Labyrint, 2015) a Ján Štrasser: Zavadzajme tu! (Petrus, 2015). Na Cenu Stana Radiča sú navrhnuté tri objavy roka, okrem kapely Voila! a Divadla oProti aj Peter Konečný so svojou vtipne komentovanou prednáškou Najväčšie filmové chyby. Nominácií na Trafenú hus – cenu za niečo, nad čím aj humoristom rozum zastane, sa tohto roku urodilo viac, všetky odrážajú absurdné situácie z nášho súčasného života.

Organizátori pozývajú všetky vekové kategórie na trojdňový výlet do Kremnice vizuálom Natálie Ložekovej, na ktorom letí nad kremnickým námestím kŕdeľ 35 husí. Jedna z nich nesie z Bruselu aj prestížnu značku EFFE – Európa pre festivaly, festivaly pre Európu. Zlet rozličných humoristických produkcií na 13 scénach a pódiách sa začína v piatok 28. augusta už o 11:00 hod. v areáli Mestského hradu vystúpením 35 klaunov z o.z. Červený nos Clowndoctors a končí v nedeľu 30. augusta večer slávnostným vyhlásením laureátov Zlatého gunára a Trafenej husi v kine Akropola v réžii Jakuba Nvotu. Na kremnickom Štefánikovom námestí nebude celé tri dni chýbať aj bohatý sprievodný program bez výberu vstupného.

Viac informácií o festival Kremnické gagy nájdete na stránke http://www.gagy.sk/index:domaca-stranka

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov