Nominácie Krištáľového krídla sú známe!



Veľká porota Krištáľového krídla rozhodla o finálových nomináciách na Krištáľové krídlo za rok 2016. Mená laureátov sa dozvieme na veľkolepom galavečere v priamom prenose 29. januára 2017 o 20.25 na Jednotke.Veľká porota na čele s predsedom Gabrielom Csollárom odsúhlasila tri finálové nominácie v deviatich kategóriách, o ktorých rozhodli jednotlivé poroty v tajnom hlasovaní. Tie zasadali v novembri vždy za prítomnosti autorky Krištáľového krídla Márie Vaškovičovej. 

Nominovaní sú napríklad Zuzana Mauréry, Dominika Cibulková, Dalibor Karvay, Daniel Hevier, Celeste Buckingham, Marek Hamšík a ďalší. „Medzi nominovanými je čoraz viac úspešných mladých ľudí. Teší ma to, pretože Krištáľové krídlo nie je len ocenením celoživotného diela, ale v prvom rade vyzdvihuje konkrétny počin za daný rok. Pre laureáta je to uznanie, ale aj výzva k ďalším kvalitným výkonom,“ uviedla Mária Vaškovičová. 


Do top trojice v kategórii Filantropia sa dostal aj 15-ročný Ondrej Vrábel, autor tzv. Pinf hier, neziskového projektu pre deti s mentálnym postihnutím. „Chcel som pomôcť sesternici mojej maminy Dáške, ktorá má detskú mozgovú obrnu. Toto bola najjednoduchšia cesta,“ vysvetlil Ondrej. V roku 2016 sa podarilo jeho didaktické počítačové hry dostať k veľkému počtu mentálne postihnutých detí v rôznych centrách. Vďaka dostupnosti v piatich jazykoch sa používajú už aj v zahraničí, napr. v USA, Veľkej Británií, Írsku, Indii, na Novom Zélande či dokonca aj v Mikronézií. 


Zo všetkých platných zaslaných návrhov Veľká porota rozhodla, že laureátmi Mimoriadnej ceny sa stanú Andrej Glatz a Marián Varga. „Podľa názoru Veľkej poroty je Marián Varga plnohodnotným kandidátom na Mimoriadnu cenu Krištáľového krídlo. Je jednou z najoriginálnejších osobností slovenskej hudobnej kultúry. Presne v deň konania slávnostného galavečera oslávi 70. narodeniny. Milá náhoda je, že aj druhý laureát mimoriadnej ceny Andrej Glatz bude mať krátko po slávnostnom galavečere tiež 70 rokov. Takže budeme aj oslavovať,“ poznamenala Mária Vaškovičová.


Koľko bodov udelili odborní porotcovia jednotlivým nominovaným vo svojej kategórii, je tajné. Mená laureátov 20. ročníka Krištáľového krídla sa dozvieme na veľkolepom galavečere v priamom prenose 29. januára 2017 o 20.25 na Jednotke. Zatiaľ sú všetky obálky uložené v trezore u predsedu Veľkej poroty. Otvoria sa až krátko pred začiatkom galavečera za prítomnosti predsedov porôt a médií.


Finálové nominácie sú:


Divadlo a audiovizuálne umenie

Peter Hledík

Zuzana Mauréry

Michal Kubovčík


Filantropia

Ondrej Vrábel

Soňa Findorová

Terézia Drdúlová


Hospodárstvo

Martin Krekáč

Štefan Máj

Vladimír Bakeš


Hudba

Rastislav Štúr

Ivan Šiller

Dalibor Karvay


Medicína a veda

Matej Ruttkay

Michal Mego

Milan Profant


Publicistika a literatúra

Daniel Hevier

Ľubica Hargašová

Marián Pauer


Rock Pop Jazz

Igor Timko

Celeste Buckingham

Juraj Bartoš


Šport

Dominika Cibulková

Marek Hamšík

Ladislav a Peter Škantárovci


Výtvarné umenie

Palo Macho

Filip Kulisev

Ján Berger

Môže sa vám páčiť

0 Komentárov