Dostaňte sa do formy!

Začiatok roka býva náročný nielen v práci, ale aj v súkromnom živote. Väčšina z nás si dáva predsavzatia a jedným z nich je bezpochyby chudnutie. Téma, ktorá rezonuje v kancelárií, na káve, ale aj vo fitnes centrách. Ako sa dá, čo najjednoduchšie schudnúť a vyformovať si postavu do plaviek? Oslovili sme odborníka na slovo vzatého, osobnú trénerku a výživovú poradkyňu Luciu Moncman z FIT UP!, ktorá sa špecializuje na kruhový tréning pre ženy, ale bohaté skúsenosti má aj pri poskytovaní komplexnej fyzickej, kondičnej a silovej prípravy. O chudnutí, cvičení a jedálničku, ktorý je potrebné dodržiavať sa dozviete v nasledujúcich riadkoch…



Lucia Moncman


1/ Predpríprava a jedálniček

Naším cieľom nebolo zbaviť sa iba kilogramov, čo je chyba, ktoré mnohé dámy pri chudnutí robia, ale sústrediť sa na celkové spevnenie svalov, zbaviť sa prebytočného tuku a spevniť postavu. Od Lucie sme sa dozvedeli, že ruka v ruke s cvičením bude dôležitá aj naša životospráva a jej dodržiavanie nakoľko ďalším obrovským problémov býva častokrát fakt, že v zhone a v strese si nenájdeme čas sa najesť a tým pádom vynechávame stravu. pri chddôlelžitým faktorom je na menšie, a tým pádom jesť  o, osobnú trénerku a výživového pri chddôlelžitým faktorom je na menšie, a tým pádom jesť  o, osobnú trénerku a výživového Ďaľším dôlelžitým faktorom je jedálniček, kde sa ukáže aké najčastejšie chyby robíme. Prinášame Vám prehľad pravidiel, ktoré je potrebné dodržiavať počas procesu chudnutia a formovania:
  • ráno NALAČNO min 3-5 dcl vlažnej vody s citrónom + lyžička ľanového oleja
  • vylúčiť sladké nápoje, džúsy riedené resp. kupované nahradiť čerstvými šťavami 
  • vylúčiť sladené nápoje, ideálne aj bublinkové minerálky
  • vylúčiť polotovary (pečivo pripravované z polotovarov), sladkosti všetkého druhu, alkohol všetkého druhu
  • pridať čo najviac zelenej a bielej zeleniny (listový špenát, ľadový šalát, šalátová uhorka, kaleráb), sezónnu zeleninu ako baklažán, špargľa a pod., ideálna príloha hríby ako šampiňóny
  • mäso iba chudé, akéhokoľvek druhu (ryby na večer skôr s bielym mäsom, sú menej kalorické ako losos)
  • dodržiavať pravidelný pitný režim, v lete pri väčšom potení potrebné občas minerálne vody pre doplnenie minerálov
  • z ovocia radšej pôvodné slovenské druhy
A takto už vyzeral náš nový jedálniček:

Raňajky – 1 pohár vlažnej vody s citrónom, 75 g ovsených vločiek, lyžička medu, 2dl kokosového, mandľového mlieka alebo vody a 10 g orechov/strúhaného kokosu
Desiata- 2-3 jablká, káva 
Obed – 150 g morčacieho mäsa, pohanka, zelenina
Olovrant – proteínová tyčinka  + 50g sušených sliviek alebo orechov akékoľvek (kešu, para, vlašské)
Večera – 100 g kuracieho mäsa, čerstvá zelenina, ryža natural

2/ Cvičenie

Na úvodnom stretnutí vo FIT UP!, ktoré sa na mesiac stalo našim prechodným domovom sme s Luciou konzultovali tréningy. Dôležité je dodržiavať pravidelnosť a cvičiť 3-4x týždenne. Lucia nám ukázala cviky, ktoré využíva pri silovom tréningu ako aj kardio. Kardio cvičenie, min. 15 minút pred tréningom môže pozostávať z: 

  • pásu pre úplných začiatočníkov - rýchlu chôdza 4-4,5km/hod
  • mierne pokročilých - ľahký poklus 5-6(7) km/hod


následuje strečing a hlavná časť tréningu. Silový tréning trval približne 45 minút a bol zameraní na spevnenie jednotlivých partií: ramien, stredu tela, brucha, zadku a nôh. Po prvých tréningoch v posilňovni sme sa museli popasovať s narastajúcou svalovicou aj na miestach, o ktorých sme nikdy netušili.


Cviky na spodné brucho začnete jednoduchým dvíhaním nôh



pokračujete prísunom nesúhlasných strán - pravé koleno smeruje k ľavému lakťu a naopak

Pri cvikoch na zadok môžete využiť aj TRX, ktoré sa nachádzajú vo Fit-upe



Učinná je tiež fit lopta 


Nezabudnite tiež na vnútornú stranu stehien

Bolo zaujímave pozorovať ako sa s pribúdajucími tréningami jednotlivé partie menili a spevňovali a každý úbytok na váhe bol pre nás ešte silnejším motivátorom. Okrem úbytku na váhe sa znížilo predovšetkým percento tukov v tele, ktoré bolo pre nás dôležité. Pravidelné cvičenie naopak prinieslo nárast svalov a zníženie vnútorného tuku v okolí orgánov.  Výrazné zmeny nastali v oblasti brucha, stehien aj nôh, na ktoré sme sa pri cvičení zamerali. Koža sa nielen napla, ale zjemnila sa taktiež celulitída, ktorá sa pravidelnou životosprávou v spojení s cvičením dá úplne odstrániť. V tréningoch a pravidelnom stravovaní je potrebné pokračovať aj naďalej.

Ak sme Vás zaujali a motivovali ako dosiahnuť dobré výsledky, jednoducho schudnúť a spevniť svoju postavu do plaviek, neváhajte a zaregistrujte sa vo FIT UP!. FIT UP! je fitness centrum, ktoré si môže dovoliť každý. Už od bezkonkurenčných 19,90 eur mesačne prinášajú členom prémiovú kvalitu a pohodlie pri cvičení. V súčasnosti prevádzkujú na Slovensku päť štúdií – v Bratislave (Petržalka, Staré mesto, Ružinov), v Žiline a v Trnave. Tvoju vysnívanú premenu a udržiavať  sa vo forme môžete od skorého rána až do polnoci (od 6:00 do 24:00) za prítomnosti kvalifikovaných trénerov a výživových poradcov.




Spoločne absolvujete nielen úvodnú konzultáciu, ale Vám nastavia aj jedálniček a cvičenie presne namieru. Viac informácií ohľadom služieb, ktoré ponúkajú nájdete na stránke www.fitup.sk, našu trénerku Luciu môžete kontaktovať na čísle 0917 511 850 alebo lucia.moncman@fitup.sk. V každom fitness štúdiu nájdete oddelené Ladies, Cardio, Power či Pure zónu. K stabilnej výbave patria aj špičkové solaria, ktoré garantujú zdravé a šetrné opaľovanie. A ak by ti počas tréningu náhodou vyschlo v ústach, fitness Grapivit bar ti zachráni život. Osvieži ťa športovými nápojmi prémiovej kvality a kombináciou vitamínov, L-karnitínu a nízkym obsahom kalórii.





Môže sa vám páčiť

0 Komentárov