Ako riešiť problémové situácie

Mnohokrát sme svedkami, ale aj priamymi účastníkmi rôznych potyčiek, hádok prípadne napadnutý. Veľakrát sa takto vyhrotenej situácií dá predísť, ak vieme dobre zanalyzovať okolnosti, útočníka a okolité faktory. Minulý víkend sme sa zúčastnili workshopu - psychológia problémových situácií a riešenie konfliktov pod vedeným skúseného odborníka Michala Horňáčka zo školy bojových umení a sebaobrany Daishin. 



Počas štyroch hodín sme sa výukovým a interaktívnym spôsobom zamerali na oblasti riešenia, prevencie konfliktov, psychológiu problémových situácií a prepojenie na sebaobranu. Takýto workshop je vhodným doplnkom nielen pre širokú verejnosť a laikov, ale aj absolventov základných kurzov sebaobrany. Náš inštruktor Michal nás na úvod privítal krátkym brainstormingom, kde bolo za úlohu opísať, ako si predstavujeme problémovú situáciu, stres a jej následne riešenie. 

Príčiny vzniku problémovej situácie sú rôzne, môžu nimi byť pomsta, nahromadený hnev a agresivita, ale aj rôzne omamné látky a alkohol. Útočníci si mnohokrát práve takýmto spôsobom riešia svoje komplexy a frustráciu, a preto je veľmi dôležité analyzovať motív, či prípadný spúšťač. Motív môže častokrát bežať na pozadí, ale tak isto ho môže spôsobiť aj správanie. Útočníkovi stačí niekedy len málo, iná farba pleti alebo vierovyznanie k tomu, aby sa konal skratovo. 

Celú situáciu do veľkej miery ovplyvňujú aj vonkajšie faktory ako miesto, v ktorom sa nachádzame ako aj počet účastníkov (individualista alebo skupina). V prípade jednotlivca sa môže jednať o príležitostný útok a naopak v prípade nejakého gangu o stratégiu. My, napadnutí a ohrození vieme situáciu korigovať naším východiskovým postojom. Je veľmi dôležité uvedomiť si stav, v ktorom sa nachádzame, dať najavo rešpekt alebo inak sa mentálne nastaviť.

Naše fyzické dispozície ako pohlavie, vek, typ postavy či naše predchádzajú športové základy hrajú v celej situácií dôležitý faktor. Okrem fyziológie je dobre pozerať sa aj na psychiku a to na schopnosť čeliť problémom, prípadne ich riešiť ako aj zdravé sebavedomie. Ak sa nám však konfliktu vopred nepodarí predísť, nastáva čas čeliť nielen stresovej situácií, ale predovšetkým zamyslieť sa nad vyriešením konfliktu.

Opäť je dobré vopred sa zamyslieť, situáciu zanalyzovať a počúvať vlastný inštinkt a intuíciu. Spôsobov ako konflikt zvládnuť je následne niekoľko. Môžeme sa rozhodnúť odviezť alebo rozložiť útočníkovú pozornosť, spoľahnúť sa na vlastnú sebadôveru alebo začať pracovať na našom vzťahu. Pod prácou so vzťahom rozumieme nadviazanie partnerstva prostredníctvom spoločného záujmu, osoby alebo miesta, ktoré poznáme. Môžeme tiež požiadať o pomoc alebo položiť otázku. 

Ak sa chcete dozvedieť viac, neváhajte a prihláste sa na kurz psychológie problémových situácií a riešenia konfliktov v škole bojových umení a sebaobrany Daishin. Okrem workshopov sa môžete tiež zúčastniť skupinových kurzov sebaobrany, ktoré sú určené pre začiatočníkov a pokročilých ako aj individuálnych hodín. Viac informácií o ich širokej ponuke nájdete na oficiálnej stránke http://www.daishin.sk





Môže sa vám páčiť

0 Komentárov