Jahody nielen v dezerte


Viete, aké je celosvetovo najobľúbenejšie bobuľové ovocie? Samozrejme, sú to jahody. Na svete ich existuje viac ako 600 druhov a líšia sa nielen veľkosťou, ale aj chuťou. Sezóna jahôd sa práve začala, tak prečo neskúsiť niekoľko kulinárskych špecialít? Vychutnajte si toto šťavnaté ovocie na rôzne spôsoby!


Jahody sú totiž všestranne využiteľné a ich chuť vynikne nielen v dezertoch, ale napríklad aj v šalátoch. „Jahody v kombinácii s pečenými orechmi sa skvele hodia do jarných čerstvých zeleninových šalátov. Niekoho možno táto kombinácia prekvapí, ale šalát je spolu s jahodami veľmi osviežujúci,“ hovorí Tomáš Opletal, šéfkuchár reštaurácie Brasserie Anjou.


A ako vybrať tie najchutnejšie jahody? „Ak jahody zbierame, treba vyberať tie, ktoré sú guľaté, pevné a bez plesne, rýh a fľakov. Tiež by sme sa mali zamerať na to, aby boli peknej lesklej červenej farby a mali pevné zelené stopky,“ radí Igor Čehy, šéfkuchár reštaurácie Riverbank. Ak máte dôvod odmeniť sa, jahody si môžete vychutnať aj s vychladeným šampanským. „A to si môžete dopriať počas príjemných večerov na dunajskej promenáde pred reštauráciou Riverbank na novej letnej terase Veuve Clicquot,“ pozýva Igor Čehy. 


Pre inšpiráciu pre vás šéfkuchári pripravili aj dva recepty, aby ste si jahodovú sezónu vychutnali naplno!


Šalát s jahodami

Tomáš Opletal, šéfkuchár reštaurácie Brasserie Anjou v Sheraton Bratislava Hotel


Ingrediencie pre 4 osoby:

400 g jahôd

0,5 dcl olivového oleja (nie extra virgin)

Za hrsť lieskových orechov

500 g mix listových šalátov

Hráškové lúsky 100g

1 zväzok reďkovky


Postup: Umyté reďkovky a hráškové lusky narežeme na ľubovoľné kúsky. Jahodový dresing pripravíme tak, že rozmixujeme 200 g očistených a umytých jahôd, 0,5 dcl vody na hladké pyré. Za stáleho mixovania prilievame olej, až kým dresing nezhustne. Lieskové orechy upečieme pri 150 stupňoch celzia asi 5-6 minút a necháme vychladnúť a olúpeme. Umyté šalátové listy a zeleninu s lieskovými orieškami poukladáme na tanier a prelejeme dresingom.


Tradičný jahodový tart s vanilkovou omáčkou

Igor Čehy, šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Grand Hoteli River Park


Ingrediencie pre 4 osoby:

400 g jahody

200 g linecké cesto

200 g cukrársky žĺtkový krém (Creme patisserie)

Tortové želé červené

200g vanilková žĺtková omáčka (Creme Anglaise)


Postup: V tortovej forme vyloženej cestom a zaťaženej fazuľami upečieme základ na tart. Po vychladnutí ho naplníme cukrárskym krémom a znovu necháme vychladnúť. Potom na krém naukladáme umyté a nakrájané jahody a na záver ich zľahka prelejeme tortovým želé. Po vychladnutí rozkrájame a servírujeme spolu s vanilkovou omáčkou.




Môže sa vám páčiť

0 Komentárov